visualisatie

Deze keer wil ik in mijn blog een e-mail met jullie delen die ik binnenkreeg van een dankbare deelnemer aan een van de activiteiten van Ouderbetrokkenheid-PLUS. Zij schreef me:

‘Wat een mooie en diepe uitwerking heeft jouw manier van begeleiden op mij gehad, en indirect ook op mijn team.
Wat gebeurde er: Tijdens de visualisatie waarbij twee ballen symbool stonden voor de school en voor de ouders, kreeg ik een heel helder beeld door van waar we als school staan op het gebied van ouderbetrokkenheid, maar verder kijkend ook van wat er in het team gaande is. De bal van de ouders was rustig, afwachtend en zacht van kleur, open voor ontwikkeling in kleine, duidelijke stapjes en gevoelig voor sfeer. Een bal krachtig in haar zachtheid. De bal van het team was meer helder van kleur, straalde voor een groot deel professionaliteit en passie uit, maar langzaamaan verscheen hier aan de onderkant een uitstulping. Ik kreeg binnen dat deze uitstulping stond voor een verstoring, een onderstroom binnen het team. Een stroom die de houding van respect naar ouders, van dialoog en samen in kleine stapjes groeien, in de weg staat. Een kleine groep in het team met grote uitwerking in verschillende lagen. Het beeld en inzicht is behoorlijk bij me binnen gekomen.

Gisteren heb ik de ervaring gedeeld met een paar collega’s. Er ging een schok van herkenning door hen heen en ook zij vertelden een aantal ervaringen, die direct te maken hadden met deze onderstroom. Heftige verhalen die leidden naar het kernpunt: je niet altijd veilig voelen in het team. Terugkijkend is dit al jaren gaande en alleen onder de waterlinie aanwezig. We hebben afgesproken om, gesterkt door elkaar, open kaart te spelen bij de direct betrokkenen wanneer zich een concrete situatie voordoet, en hierin aan te geven wat je dwars zit en hoe je het anders wil.

Al diezelfde middag deed zich een situatie voor. Een van ons durfde zich, gesterkt door wat besproken was, te uiten in een situatie waarin ze zich vervelend voelde bij het gedrag van een collega. Deze persoon reageerde tot haar verbazing professioneel. Hij maakte zijn excuses, vertelde haar dat hij in zijn emotie zat en dat dit niet goed was. Hij zou het een volgende keer anders aanpakken. Ze was heel blij met zijn reactie, zeker omdat hij normaal gesproken zelden excuses maakt.

We zien dat vriendelijk leiderschap hier nodig is. Te beginnen bij het zelf aanpakken van concrete situaties en het maken van duidelijke afspraken. Ons doel is nu om een duidelijke, veilige sfeer te creƫren. Om te durven spreken over zaken onder de waterlinie. Om een heel duidelijke, gedeelde visie en teamafspraken te hebben en elkaar hier inhoudelijk op te durven aanspreken.

Prachtig, hoe je dit op basale wijze, zonder materiaal te gebruiken, bij mij naar boven hebt weten te halen. Zo puur, helder en zo diepgaand. Petje af. Dank je wel voor jouw bijdrage!’