Gezond vertrouwen in de relatie met ouders vergroten

– workshop, masterclass of individueel traject ter verbetering van de samenwerking met ouders – 

 

Het vergroten van het onderling vertrouwen tussen school en ouders zal een verbetering betekenen in de onderlinge communicatie en samenwerking. In een workshop, masterclass of individueel coachingtraject neemt Ouderbetrokkenheid-PLUS onderwijsprofessionals mee in het ontwikkelen van gezond vertrouwen in de relatie met ouders. Hoe vinden we de balans, zonder door te schieten naar naïef, blind vertrouwen? De aanpak van Ouderbetrokkenheid-PLUS inspireert de deelnemers tot het vinden van een houding vanuit Persoonlijk Leiderschap.

 

Aanbieding 2018/2019

In november/december 2018 kan bij Ouderbetrokkenheid-PLUS een activiteit in 2019 worden geboekt met als thema ‘Gezond vertrouwen in de relatie met ouders vergroten.’ Het aanbod is geschikt voor groepen onderwijsprofessionals, zoals een schoolteam, directieberaad, of groep ib’ers binnen een bestuur of samenwerkingsverband. Ook een individueel coachingtraject rond dit thema behoort tot de mogelijkheden.

Een opdracht (en voor wie dat wil ook de betaling) in 2018 geeft recht op een nader te plannen bijeenkomst of traject in 2019. 

  • Voor groepen tot en met 20 personen geldt de aanbiedingsprijs van € 395,- (normale prijs € 450,-) voor een workshop van 1 uur.
  • Voor een masterclass van 1 dag is dat € 950,- (normale prijs € 1100,-).
  • Voor groepen vanaf 21 deelnemers of voor een individueel coachingtraject: prijs op aanvraag.

 

 Wat levert het op?

In een workshop van 1 uur krijgen de deelnemers inzicht in hoe het eigen gedrag de samenwerking al dan niet bevordert, en wordt men geïnspireerd om het onderling vertrouwen tussen school en ouders te versterken. De praktische handvatten daartoe worden ook aangereikt. De meerwaarde van een masterclass is dat daar tijd beschikbaar is om tevens te oefenen met de competenties waarmee vertrouwen wordt bevorderd, zodat het meer eigen wordt gemaakt. Hiermee verbetert de relatie met ouders en wordt met veel meer plezier en resultaat met elkaar samengewerkt.

 

Toelichting

Ouderbetrokkenheid staat of valt bij het onderlinge vertrouwen. Wie vertrouwen ontvangt, presteert beter, is bereid meer te doen en meer verantwoordelijkheid te dragen. Een relatie tussen school en ouders die gebaseerd is op vertrouwen blijkt een positieve doorwerking te hebben op de schoolprestaties van de kinderen.

Als je elkaar vertrouwt, is er ruimte om dingen die toevallig even wat minder goed lopen op te vangen. Je kunt dan wat van elkaar verdragen, zonder dat het de relatie direct verslechtert of bedreigt. Wantrouwen daarentegen kan funest uitwerken. Wanneer je de ander niet vanuit vertrouwen benadert, maar vanuit wantrouwen, levert dat een spanning op in de relatie. Het zorgt ervoor dat beide ‘partijen’ zich indekken, en dat de kleinste rimpeling al wordt opgeblazen tot een groot probleem. Voor je het weet is er een conflict.

Soms komen we in een situatie terecht waar het vertrouwen geschaad is en waar mensen elkaar wantrouwen. Daarmee houdt iedereen elkaar in een knellende wurggreep. Het is een spiraal naar beneden die moeilijk te doorbreken is. Maar met geduld en volharding is het mogelijk om het vertrouwen weer op te bouwen. We zien dan dat de onderlinge relaties versterkt worden, de samenwerking verbetert, de loyaliteit toeneemt en de prestaties omhoog gaan. Onderwijsprofessionals die het vertrouwen tussen school en ouders weten te versterken, zullen dan ook grote stappen kunnen realiseren in ouderbetrokkenheid.

Mensen beschouwen vertrouwen vaak als naïef, maar dan is er sprake van verwarring over wat vertrouwen werkelijk behelst. Er is een verschil tussen gezond vertrouwen en blind vertrouwen. Met blind vertrouwen geef je jezelf over aan iemand die je meer respecteert en vertrouwt dan jezelf en dat kan inderdaad naïef zijn. Of je vertrouwt er blindelings op dat een situatie zich ten goede zal ontwikkelen, zonder open te staan voor wat je daartoe moet doen. Blind vertrouwen is vaak gebaseerd op onzekerheid over jezelf en het niet geworteld staan in de realiteit. Net als wantrouwen, komt ook blind vertrouwen voort uit angst.

Vertrouwen kunnen we hebben in een ander en in onszelf. Maar vertrouwen gaat verder dan dat. Een houding van vertrouwen betekent ook dat we niet krampachtig proberen om de loop der dingen in de hand te houden. Hoe meer we onze neiging tot het beheersen van processen los kunnen laten, hoe meer we zullen zien dat deze ook zonder onze sturing een logisch pad kiezen. Net als water, dat spontaan een weg zoekt naar beneden, zonder onnodige hobbels te nemen, is er een natuurlijke route voor processen waarop we mogen vertrouwen. Dit is van toepassing op het dagelijks leven, en ook op het functioneren van organisaties.

Ouderbetrokkenheid-PLUS leert onderwijsprofessionals doorzien waar ze in hun dagelijks handelen worden gestuurd door angst dan wel gezond vertrouwen. Met behulp van praktische tips en eye-openers worden de deelnemers geïnspireerd tot het ontwikkelen van een schoolcultuur die meer op vertrouwen is gebaseerd.  Hiermee verbetert de relatie met ouders. Het leidt ertoe dat ouders en school met veel meer plezier en resultaat met elkaar samen zullen werken.

 

Vraag in 2018 per e-mail een offerte aan en reserveer hiermee vast een plek voor 2019. De betaling kan naar wens in 2018 of juist in 2019 plaatsvinden.