DSC_0044cWie is Harriet Marseille?

Ik ben van oorsprong bioloog. Na dertien jaar gewerkt te hebben op het ministerie van milieu, heb ik het roer omgegooid. In 2001 heb ik mijn vaste baan opgezegd en heb ik me volledig gericht op Lelievita, mijn bedrijf waarin ik als coach en trainer persoonlijke ontwikkeling ben gaan werken. Ik heb me gericht op Persoonlijk Leiderschap, en op Hartcoherentie in het onderwijs. Van daaruit heb ik me verder gespecialiseerd in het thema ‘gelijkwaardig samenwerken met ouders’ in het basisonderwijs en in het cultuursensitief samenwerken met anderstalige ouders.

Ik word gedreven door de wens meer onderlinge verbinding te realiseren in de samenleving. Iedereen doet ertoe. Iedereen verdient het gehoord te worden en zich te kunnen ontwikkelen. Kansengelijkheid is daarom ontzettend belangrijk. Ik denk dat we kunnen leren minder te zenden en meer te luisteren. Om bereid zijn ons eigen beperkte perspectief los te laten en te kijken met de ogen van de ander, zodat we begrijpen wat de ander beweegt. Hiervoor is een kwetsbare houding nodig: een houding waarbij we laten merken dat we de wijsheid niet in pacht hebben en bereid zijn te leren van de ander. 

Ik streef ernaar mensen te inspireren met uit het leven gegrepen voorbeelden. Door mijn aanpak om dieper te gaan dan de standaard vaardigheden en methodes, daag ik mensen en organisaties uit om een verandering in houding te realiseren. Maar veranderen kun je niet voor iemand doen, dat doet de ander zelf. Als ik dan terug hoor dat mensen door deze aanpak diep geraakt zijn, geeft me dat vertrouwen in deze weg en bevestigt het me hoe zinvol dit werk is.

Ik denk dat mijn kracht zit in mijn gave om mensen te inspireren van buiten naar binnen te gaan. Van het oordelen over anderen, naar het kijken wat zij zelf misschien hebben bijgedragen aan de situatie. Van het drukke hoofd naar de stilte van binnen. Van de omstandigheden buiten zichzelf naar de innerlijke kracht van waaruit eigen verantwoordelijkheid kan worden genomen. Van het bewuste naar het onderbewuste, waar de overtuigingen verborgen liggen die zo bepalend zijn voor de resultaten in ons leven. Van het verzet tegen de feitelijke situatie naar het innerlijke ja, van waaruit weer beweging mogelijk is.

Inspiratie haal ik o.a. uit mijn zen-beoefening. In de boeddhistische leer zit veel wijsheid over persoonlijk leiderschap en de kracht van acceptatie.
Meer lezen over wie ik ben en wat mij in het leven beweegt? Neem dan eens een kijkje op mijn persoonlijke blogpagina