Persoonlijk Leiderschap in ouderbetrokkenheid
Individueel basistraject (tien weken)
Hebt u uitdagingen rond ouderbetrokkenheid op school? Wilt u leren hoe u de regie kunt voeren, zonder afbreuk te doen aan de autonomie en gelijkwaardigheid van ouders? Wilt u ontdekken hoe uw visie en passie u kunnen helpen een ommekeer te bewerkstelligen bij uw team en bij de ouders?
Met dit individuele traject van tien weken pakt u de samenwerking met ouders bij de basis aan en creëert u excellente ouderbetrokkenheid, terwijl u er uiteindelijk niet meer maar juist minder tijd aan kwijt bent. U krijgt de samenwerking met ouders weer op de rails en gaat u met meer plezier naar uw werk. Ouders en leerkrachten hebben weer vertrouwen in elkaar. In plaats van trekken en duwen om iets voor elkaar te krijgen, verloopt de samenwerking tussen school en ouders voortaan in een relatief moeiteloze flow.
Persoonlijk Leiderschap gaat niet zozeer over leiderschap over anderen, maar vooral over leiderschap over onszelf. Met Persoonlijk Leiderschap nemen we de verantwoordelijkheid voor wat ons overkomt, staan we respectvol in het leven, zijn we in balans qua kracht en kwetsbaarheid en zijn we in staat om tot stand te brengen wat er werkelijk toe doet in ons leven.
Schoolleiders die zich bekwaamd hebben in Persoonlijk Leiderschap zijn authentiek en staan aan het stuur van hun leven, zonder daarbij in een krampachtige controle te vervallen. Ze weten de krachten aan te spreken die ‘flow’ tot stand brengen, waarbij de omstandigheden mee gaan werken in plaats van tegenwerken. Hun team en de ouders kunnen de congruentie voelen en laat zich maar al te graag door hen inspireren.
U leert in dit traject hoe u met visie, verantwoordelijkheid, gezond vertrouwen, empathie en een open en kwetsbare opstelling de samenwerking met ouders weer vlot kun trekken. U schiet hierbij niet door, want:
- U luistert ook naar de visie van ouders en leerkrachten;
- Verantwoordelijkheid nemen betekent niet de ander verantwoordelijkheid ontzeggen;
- Gezond vertrouwen schiet niet door naar blind vertrouwen;
- Empathie verhindert u niet een rechte ruggengraat te hebben en in grensoverschrijdende situaties ouders of leerkrachten te begrenzen;
- Een open kwetsbare opstelling is verankerd in zelfvertrouwen.
Persoonlijk leiderschap in ouderbetrokkenheid betekent dat de dynamiek in de samenwerking tussen het team en de ouders wordt doorzien en de eigen rol hierin herkend. U bent bereid naar de eigen patronen te kijken en deze waar nodig bij te sturen.
Dit individueel basistraject helpt u als basisschooldirecteur of adjunct-directeur een transformatie teweeg te brengen in de relatie tussen school en ouders. Uw school kan zo een excellente school worden op het gebied van ouderbetrokkenheid.
Tijdsinvestering
Het betreft een traject dat in ongeveer 10 weken zal worden doorlopen (in overleg kan het soms ook in meer of minder tijd).
De studiebelasting is 40 uur. Hieronder vallen:
- Het invullen van een formulier m.b.t. de huidige situatie;
- Een dagdeel met drie gesprekken op uw school, met u en met twee door u aan te wijzen leerkrachten (dit ook online worden gedaan);
- Vier coachinggesprekken van maximaal anderhalf uur via skype of telefonisch;
- Een dagdeel training op een locatie buiten de school, of online;
- Het bestuderen van het boek ‘Schoolleider aan zet in ouderbetrokkenheid. Met ambitie en lef naar een nieuwe regie’;
- Tussentijdse opdrachten.
’Persoonlijk leiderschap in ouderbetrokkenheid’ wordt vermeld als bron bij de professionaliseringsthema ‘Persoonlijk leiderschap’ en ‘In relatie staan tot de omgeving’ van het Schoolleidersregister PO. Dit houdt in dat ’Persoonlijk leiderschap in ouderbetrokkenheid’ gedeeltelijk aansluit bij de genoemde thema’s en onderdeel kan uitmaken van uw ontwikkeling op het thema via informeel leren.
U kunt zich per e-mail aanmelden wanneer u interesse hebt in deze dienst
Wilt u meer informatie over deze dienst?
Maak dan per e-mail een afspraak voor een gratis en geheel vrijblijvende kennismakingssessie van een kwartier tot half uur (telefonisch of via skype).
Interesse in andere diensten van Ouderbetrokkenheid-PLUS? Klik dan hier.